Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Logo ACK - Beter Wonen

Volkern als duurzame afwerking

keukenfront in volkern afgewerkt

| Delen via: 

Volkern® als duurzame afwerking: waarom Volkern® superieur is voor je keuken

Wie al eens in onze showroom heeft rondgelopen, heeft het vast al gemerkt: voor keukenkasten maken wij graag gebruik van Volkern®. In vergelijking met andere kastmaterialen heeft Volkern® een aantal unieke eigenschappen, zowel uit een esthetische als praktische invalshoek bekeken. Onze vaste leverancier van Volkern® is Dedecker uit Sint-Genesius-Rode. We spraken met vertegenwoordiger Marc Waelput over de toepassingen en de voor- en nadelen van Volkern® in de keuken.

Wat is Volkern®?

De term Volkern® is eigenlijk een merknaam voor vollaminaat. Volkern® bestaat uit 60 papieren die geïmpregneerd zijn in hars, afgewerkt met een decoratieve toplaag en geperst onder heel hoge druk. “Volkern® is een dood materiaal. We bedoelen daarmee dat het niet kan opzwellen door vocht of water. Het is ook een materiaal dat na persing moeilijk manueel te bewerken is”, licht Marc Waelput toe. Na het verzagen van het front, uit een volledige laminaatplaat, worden de zijkanten of kopse kanten gefreesd om vervolgens gepolierd te worden door de CNC-machines. Hierdoor wordt er een mooie egale afwerking van de kopse gedeelten van de deur bekomen.

Hoewel Volkern® met een witte kern een uitzondering is, is het razend populair voor minimalistische witte keukens.

Door het hars is de kern van Volkern® altijd donker, ongeacht welk papier als toplaag gebruikt wordt. Een uitzondering hierop is Volkern® met een witte kern, wat tegenwoordig een populaire keuze is voor minimalistische keukens in wit. Door het hars te bleken, kan zo’n witte kern bekomen worden.

Waarvoor wordt Volkern® gebruikt?

Volkern® is een materiaal met heel wat toepassingen in verschillende sectoren, niet alleen in keukens en interieurs. We zien het enerzijds vaak opduiken op plaatsen met een hoge vochtigheidsgraad, zoals lockers en kleedruimtes van zwembaden. Volkern® zwelt immers niet op wanneer het in contact komt met water.

Doordat Volkern® een antibacteriële behandeling ondergaat, is het ook een bijzonder hygiënisch materiaal. Hierdoor wordt Volkern® anderzijds gebruikt in labo’s, woonzorgcentra, operatiekwartieren en andere medische sectoren.

Waar wordt Volkern® toegepast in de keuken?

Een keuken in Volkern® is een keuken met kasten en/of een keukenblad in Volkern®. Een Volkern® keuken vertrekt sowieso vanuit een corpus van gemelamineerde spaanplaten. Dit corpus wordt dan verder afgewerkt met Volkern®deuren en de kleuren worden op elkaar afgestemd. De meest voorkomende toepassingen van Volkern® in de keuken zijn:

  • Keukenkasten – Keukendeuren in Volkern® zijn niet alleen bijzonder sterk en degelijk, ook uit esthetisch oogpunt heeft zo’n afwerking heel wat te bieden. Bij ACK Keukens wordt bijvoorbeeld vaak geopteerd voor een greeploze uitvoering met een 45° afschuining van de deuren. Hierdoor is het hars te zien. Vooral bij gebleekte harsen wordt de voorkeur gegeven aan deze schuine afwerking.
  • Zijwand – Het grote voordeel van Volkern® is dat alles netjes ingefreesd kan worden. Door kleine verbindingen te maken, vallen de steunzijden er mooi in.
  • Werkblad – Volkern® wordt ook frequent als werkblad gebruikt in de keuken. Een Volkern®plaat als keukenblad is door het hoge soortelijk gewicht slechts 13 mm dik en oogt daarom minimalistisch en verfijnd. Naast de esthetiek, speelt ook het praktische een belangrijke rol. Volkern® leent zich namelijk perfect om groeven te frezen in de tablet zodat water en vocht mooi aflopen in de spoeltafel. Eveneens een spoeltafel in vlakbouw behoort tot de opties, omdat het keukenblad in Volkern® gelijk gefreesd kan worden met de spoeltafel, maar onderbouwspoeltafels zijn ook mogelijk.
  • Spoeltafelkast – De kast waarin de spoeltafel is geïntegreerd en waar ook alle leidingen en afvoeren zich bevinden, is een plek waar het al eens vochtig durft te zijn. Een spoeltafelkast in Volkern® is extreem vochtbestendig en gaat dus niet zwellen of bol komen te staan wanneer het in aanraking komt met water of vocht

Waarom kiezen voor een keuken in Volkern®?

Volkern® of vollaminaat is tijdloos en onverwoestbaar. Als je kiest voor een keuken in Volkern®, mag je er dus zeker van zijn dat je keuken wel tegen een stootje kan. Door deze stevigheid en onbeweeglijkheid vereist het monteren van Volkern® speciale technieken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om het materiaal te verkleven. Verbindingen moeten gemaakt worden via voorboringen en speciale schroeven – en ook voor de scharnieren is dit het geval. “Om een Volkern® keuken te plaatsen, heb je vakmanschap en ervaring nodig”, benadrukt Marc.

Om een Volkern® keuken te plaatsen, heb je vakmanschap en ervaring nodig.

Naast het antibacteriële aspect van een keuken in Volkern®platen, is eveneens het esthetische aspect niet onbelangrijk. Zoals we al zeiden, heeft Volkern® een hoog soortelijk gewicht waardoor de dikte slechts 13 mm is. Ter vergelijking: een MDF-plaat is meestal 19 mm dik. Omdat een vollaminaatplaat van 19 mm veel te zwaar zou zijn, wordt daarom een dikte van 13 mm gehanteerd. Hierdoor heeft Volkern® een mooi fijn uitzicht. Wat ook bijdraagt aan de esthetiek van Volkern®, is de gladde, homogene kern – dit in tegenstelling tot een kast in laminaat of melamine die vierzijdig gekleefd wordt. Bij een MDF- of spaanplaat moet de kern ook gedicht worden. Bij Volkern® is dit niet het geval.

Nog een voordeel van Volkern® is dat het bijzonder onderhoudsvriendelijk is. Het volstaat om het oppervlak in Volkern® te reinigen met een vochtige doek en wat mild schoonmaakmiddel.

Wat zijn de nadelen van een keuken in Volkern®?

Een nadeel van vollaminaatplaten voor de keuken is dat de mogelijkheden qua kleuren eerder gelimiteerd zijn. Omdat het corpus van een keuken sowieso gemaakt wordt uit melamine, is het vaak moeilijk om de kleuren van beide materialen perfect op elkaar af te stemmen. “In de praktijk zien we dat 75% kiest voor Volkern® met een witte kern en toplaag, en 25% voor de donkere kern met tinten van grijsbruin tot zwart”, vertelt Marc.

Ook de prijs van Volkern® ervaren velen als een minpunt. “Een Volkern®keuken is immers duurder dan een gewone laminaatkeuken. Als een laminaatkeuken een goede keuken is, is een Volkern® keuken een superieure keuken.”

Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, is Volkern® een bijzonder vochtbestendig materiaal, maar het is niet bestand tegen hitte. Je kan er met andere woorden geen hete potten of pannen op zetten. Doe je dat toch, verbrand je zowel de harsen in de kern als de toplaag. Dit is bovendien niet enkel een nadeel van Volkern®, maar ook werkbladen in composiet.

Mogelijkheden qua afwerking?

Hoewel de uitvoeringen van Volkern® eerder beperkt zijn, zijn er toch enkele bijzondere opties die je kan overwegen voor je Volkern® keuken:

  • Zwarte kern met witte toplaag – In een keukenafwerking uit zich dat in zwarte randen die mooi contrasteren met het witte oppervlak.
  • Zwarte kern met donkere toplaag – Deze combinatie leent zich perfect voor wie houdt van een donkere of zwarte keuken.
  • Witte kern met witte toplaag – Dit is de populairste keuze voor minimalistische witte keukens. Hoewel het hars van nature donker is, kan dit gebleekt worden tot wit. De kern en de toplaag vormen dan als het ware één geheel. Kasten in Volkern® met een witte kern en witte toplaag worden vaak gecombineerd met een identiek werkblad in Volkern®, omdat een werkblad in wit composiet bijvoorbeeld toch nog licht kan variëren met het type van wit van het Volkern®.

Heb je interesse om je keuken te laten afwerken met Volkern® of heb je een vraag hierover? ACK  staat je graag te woord. Neem contact op of maak een vrijblijvende afspraak in onze showroom of bij jou thuis.

 

Bronnen:
Dedecker

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.