Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Logo ACK - Beter Wonen

Keukenbladen in natuursteen: welke afwerkingen bestaan er en waarmee moet je rekening houden?

graniet werkblad in fineer gelakte keuken

| Delen via: 

Een keukenblad in natuursteen wordt vaak als het summum van luxueus maatwerk beschouwd, en dat is niet toevallig. Natuursteen heeft een authentieke look en feel die andere materialen voor keukenbladen maar nauwelijks kunnen evenaren. Eén van onze vaste partners in natuursteen is Den Dam uit Beerse.  We spraken met Mario Franken over de verschillende afwerkingen van natuursteen en alles wat je zeker moet weten qua uitstraling, onderhoud en duurzaamheid.

Welke soorten natuursteen bestaan er voor een keukenwerkblad?

Natuursteen is een heel brede term. Er bestaan namelijk verschillende soorten natuursteen die geschikt zijn voor keukenwerkbladen. De voornaamste zijn graniet, arduin en marmer, met binnen deze categorieën ook verschillende soorten.

Marmer

Marmer is afkomstig van sedimentaire kalksteen en is zachter dan graniet. Daarom is marmer ook gevoeliger voor vlekken. “We raden marmer niet aan voor keukenbladen omdat het materiaal moeilijker is om te onderhouden en de kans op vlekken groot is”, vertelt Mario. Vele marmersoorten zijn broze gesteentes met aders die op termijn kunnen doorscheuren. Echter, dit geldt niet voor alle marmersoorten. Bij arduin – ook wel blauwe hardsteen genoemd – zal je dit probleem niet hebben.

“Sommige klanten kiezen heel bewust voor een keukenblad in arduin, juist omdat het oppervlak er na verloop van tijd gebruikt en ‘doorleefd’ uitziet”

“Bepaalde klanten zijn specifiek op zoek naar een keukenblad in kalksteen, zoals arduin. Hoewel het geen aanrader is, gebeurt het toch dat we een blad in arduin op maat maken als de klant zich goed bewust is van de nadelen van deze materiaalsoort. Een werkblad in arduin zal na verloop van tijd gebruikssporen nalaten. Er zijn mensen die juist daarom heel bewust kiezen voor een keukenblad in arduin of blauwe hardsteen.”

Graniet

“Een keukenwerkblad in graniet is altijd aan te raden”, licht Mario toe. Graniet is een hard materiaal, net zoals kwartsiet. Het is een magmatisch gesteente. Net zoals bij marmer, bestaan er ook verschillende soorten graniet. Graniet met grotere kristallen is over het algemeen brozer, maar niet in de mate van marmer. Enkele populaire granietsoorten waarmee ACK en Den Dam werken, zijn:

  • Nero Zimbabwe of Nero Assoluto – deze soorten zijn egaal zwart
  • Jasberg – een grijswit gespikkelde granietsoort
  • Nero San Benedito – de kleur van dit graniet ligt tussen Nero Zimbabwe en Jasberg
  • Labrador – een groene tot blauwe granietsoort

Vakmanschap van de steenkapper

Alvorens de natuursteen naar de steenkapperij gaat, legt het materiaal al een lang proces af. De steen wordt eerst ontgonnen in groeves. De ontgonnen natuursteen heeft een blokvorm en wordt verzaagd in platen. Daarna wordt het oppervlak van de natuursteen verder afgewerkt (polijsten, verzoeten, anticato en andere varianten) zoals hieronder verder beschreven.

“Pas daarna komt de behandelde natuursteen bij ons in oppervlaktes van ongeveer 3 m² om verder afgewerkt en gemonteerd te worden tot een keukenwerkblad”, verduidelijkt Mario van natuursteenbedrijf Den Dam. De natuursteenplaten worden op maat verzaagd, de randen worden afgewerkt en er worden holtes gecreëerd voor onder andere spoelbakken. Indien gewenst kan het keukenwerkblad ook opgedikt worden. De steenkapper zaagt de natuursteenplaat dan in verstek in een hoek van 45° om zo een optisch dikker natuursteenblad te creëren.

Vijf afwerkingstypes van keukenbladen in natuursteen

Naargelang de stijl van je keuken, je eigen voorkeur en factoren zoals onderhoudsvriendelijkheid, kan je kiezen tussen verschillende natuursteenafwerkingen voor je aanrechtblad. We bespreken hieronder de belangrijkste types met elk hun unieke kenmerken.

Polijsten

Gepolijste natuursteen zoals graniet zorgt voor een hoogglans- of spiegeleffect. Mario aan het woord over polijsten: “Gepolijst graniet is ideaal voor een strakke afwerking, zoals moderne of design keukens. Wel is het zo dat stof, vuil en vlekken veel meer opvallen bij gepolijste keukenbladen. Hoe strakker de afwerking, hoe meer je ziet liggen op een keukenblad in graniet.

Verzoeten

Terwijl polijsten zorgt voor een hoogglansafwerking, is dit bij verzoeten een zijdeglans. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen licht verzoet (lichte glans), verzoet (matglans) en donker verzoet (hogere glans). Een keukenblad in verzoet graniet is moeilijker om te onderhouden en is gevoeliger voor vlekken. Krassen en hardnekkige vlekken kunnen eventueel verwijderd worden door het oppervlak te laten bijschuren, hoewel dit manueel bijschuren een verschil in glans kan veroorzaken.

Anticato

Anticato is een afwerking waarbij het graniet gebrand/gevlamd en geborsteld is. Dit is een proces waarbij het graniet gedeeltelijk wordt gebrand, afgekoeld en industrieel geborsteld wordt met staalborstels. Hierdoor ontstaat een ruwe topafwerking. Anticato leent zich perfect voor keukens in een landelijke stijl.

Leather touch

Leather touch is een variant van de anticato-afwerking. Zoals de benaming al doet vermoeden, gaat het hier om een toplaag die eruitziet en aanvoelt als leder. Het is zachter dan anticato en is bovendien heel onderhoudsvriendelijk.

Meer nog, Mario heeft zelf een granieten keukenblad in leather-afwerking. “Toen mijn vrouw en ik besloten om onze keuken te laten renoveren, hebben we gekozen voor een granieten keukenblad met leather touch, en daar hebben we nog geen minuut spijt van gehad. Vroeger hadden we een keukenblad in arduin. Met een granieten blad in leather-afwerking voelen we echt het verschil in onderhoud en gebruik”, vertelt Mario. Een leather-afwerking heeft reliëf en een matte uitstraling. Net zoals anticato, past het eerder bij een keuken in landelijke stijl.

Grijs geschuurd

Deze afwerking is uitsluitend voor aanrechtbladen in arduin of blauwe hardsteen. De typerende lichtgrijze kleur en gladde afwerking is iets wat je ook vaak ziet bij buitenafwerkingen in arduin, zoals dorpels of gevelplinten. “Keukenwerkbladen in grijs geschuurde arduin zijn complex in onderhoud en zijn heel vlekgevoelig. We raden ze daarom niet snel aan, behalve als de klant specifiek hiernaar op zoek is en zich ten volle bewust is van de materiaalkeuze”, verduidelijkt Mario.

 

Hoe een keukenwerkblad in natuursteen gebruiken en onderhouden?

Over keukenwerkbladen in natuursteen bestaan veel fabels. Belangrijk om te onthouden is dat het bij dergelijke keukenbladen nog steeds om een 100% natuurproduct gaat. Hieronder geeft Mario een aantal essentiële tips om je keukenwerkblad in graniet of marmer te gebruiken en te onderhouden.

Gebruik zeep met mate en spoel altijd goed na

Wanneer je te veel zeep of detergenten gebruikt bij het schoonmaken van je aanrecht in natuursteen, kan er een soort van vettige film ontstaan. Omdat marmer en graniet poreuze materialen zijn, bestaat altijd de kans op vlekken. Spoel dus altijd goed na met water wanneer je zeep gebruikt.

“Keukenwerkbladen in natuursteen worden bij ons altijd vooraf behandeld met vlekstop. Toch blijft het belangrijk om eventuele vlekken te voorkomen. Na verloop van tijd is het bovendien aangeraden om deze vlekstopbehandeling te herhalen. Hiervoor zijn diverse kwalitatieve producten op de markt. Ook hier is de boodschap: gebruik niet te veel van het product om niet het tegenovergestelde effect te krijgen”, raadt Mario aan.

Een snijplank is nog steeds noodzakelijk

Vaak wordt gezegd dat een keukenblad in natuursteen een snijplank overbodig maakt. Je groenten rechtstreeks op het blad snijden, klinkt heel aantrekkelijk voor wie graag op een efficiënte en eenvoudige manier te werk gaat in de keuken.

Steenkapper en natuursteenspecialist Mario Franken raadt het echter niet aan: “Marmer is sowieso heel krasgevoelig. Je gebruikt dus beter een snijplank. Graniet is krasbestendiger dan marmer, maar ook hier is het niet aan te bevelen om rechtstreeks op het blad groenten en dergelijke te snijden. Er bestaan immers tegenwoordig keramische messen die toch wel schade zouden kunnen aanrichten. Bij graniet is de krasgevoeligheid ook wel afhankelijk van de oppervlakbewerking. Op een gepolijst oppervlak zullen krassen sneller zichtbaar zijn dan op een blad in anticato- of leather-afwerking.”

Let op met hete potten en pannen

Plaats hete potten of pannen niet rechtstreeks op het keukenblad, maar gebruik hiervoor een onderzetter. “Dit kan 99 keer goed verlopen zonder enig gevolg, maar bij de 100ste keer kan er een zogenaamde hitteshock plaatsvinden met een mogelijke breuk of barst als gevolg. Wees dus voorzichtig met hete potten en pannen.”

Overweeg je ook om een keukenblad in natuursteen te integreren in je nieuwe keuken? ACK adviseert je graag. Maak een vrijblijvende afspraak in onze toonzaal of bij jou thuis.

Bronnen:
Den Dam
Natural Stone Institute

 

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.