Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Met welke factoren hou ik rekening voor een future-proof interieur?

| Delen via: 

In de ontwerpfase van jouw nieuwe interieur of keuken zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Los van trends, duurzaamheid en technologische ontwikkelingen mag je zeker jezelf en jouw behoeften (of die van het gezin) niet vergeten.

We sommen hieronder enkele belangrijke factoren op die je kan meenemen bij de evaluatie van jouw interieur-  of  keukenontwerp:

 

1. Gebruik van duurzame materialen

Duurzame materialen zijn materialen die idealiter een geringe ecologische voetafdruk hebben (denk dan aan het productieproces) en daarnaast – zoals het woord het al aangeeft –  geschikt zijn voor de langere duur….

duurzame materialen

Dat laatste wordt mede bepaald door de manier van plaatsen & onderhoud en dus niet enkel door het materiaal zelf.

 

 

2. Hou rekening met veranderende (gezins-)behoeften

Het ontwerp zal er anders uitzien voor een jong gezin met kleine kinderen als voor net gepensioneerden die geen kinderen meer in huis hebben. Heel concreet: de behoeften op vlak van opbergruimte, comfort / zitplaatsen en veiligheid zal normaal sterk verschillen.

Gezien een keuken- of interieurinrichting telkens betrekking heeft op een periode van vele jaren, zal je hoe dan ook bepaalde keuzes moeten maken in functie van de veranderende behoeften in de tijd.

 

3. Laat technologie jou helpen!

Op vlak van technologie is het tempo bijna niet meer bij te houden. Denk aan ‘smart’ verlichting, apps om je inbouwtoestellen op afstand te bedienen, opening van toestellen op afstand…maar ook een hogere energie-efficiëntie  is vaak het gevolg van technologische vooruitgang.

kookplaat en dampkap siemens
slimme verbinding tussen de kookplaat en dampkap

Hier heeft de interieurbouwer een cruciale rol om net uit dat gamma aan technologieën die zaken naar voor te schuiven die in jouw geval nuttig zijn.

Zo kan een koppeling tussen kookplaat en dampkap in de keuken interessant zijn voor een dampkap die op hoogte ingebouwd wordt….of kan het in bepaalde gevallen wenselijk zijn dat de vaatwasser zich automatisch opent na iedere cyclus …om een paar praktijkvoorbeelden te geven.

 

 

4. Gezondheid & welzijn

Als we hieraan denken, komt spontaan de term ‘ergonomie’ naar boven: zijn er voldoende lades voorzien en zitten die op de juiste plaats? Zijn de werkhoogte en de zithoogte aangepast aan de gebruikers?

Maar er is meer: door bijvoorbeeld in je kleurenpallet rustige & harmonieuse kleuren te gebruiken creëer je ook een plek waar het fijn ‘thuis komen’ is.

Ook nuttig gebruik maken van het beschikbare daglicht kan bijdragen tot ‘een beter gevoel’ in de ruimte. Zelfs de toestellen leveren een bijdrage: denk aan de dampkap-unit in de keuken die dubbelwandig geïsoleerd is en dus minder lawaaihinder zal veroorzaken….Er zijn zo nog vele voorbeelden te noemen die bijdragen aan het ‘welzijn’ van de bewoner(s)

 

5. Slimme opbergoplossingen

Deze creëer je door enerzijds de ruimte volledig te benutten – maatwerk is daarbij het sleutelwoord, van links naar rechts en van onder naar boven. Opbergkasten op hoger niveau kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om eerder occasionele zaken in op te bergen en op die manier te zorgen voor maximale opbergruimte.

hoekkast keuken
slimme opbergsystemen

Anderzijds kan je ook overwegen om het (inbouw-)meubel multifunctioneel te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een zitbank of zitnis in de leefruimte met daaronder ingebouwde, hoge lades.

 

 

 

6. (t)huiswerk integreren

Het belang van een ingerichte plek voor thuiswerk zien we de laatste jaren steeds meer toenemen en heeft vooral een boost gekregen door de Corona-pandemie.

bureau wit
foto realisatie thuiskantoor

Als onderdeel van een hybride manier van werken – is dit voor veel mensen een ‘blijver’. In dat geval moet ook nagedacht worden over de integratie van je thuiswerkplek in het interieur.

 

Dat kan gaan van een eenvoudig bureaublad tot een volledige uitgeruste home office (beeldmateriaal bureau / render).  En ja, er zijn genoeg manieren om jouw bureau op een heel subtiele manier te verwerken in je interieur of leefruimte

 

 

 

 

7. Bewustzijn rond trends

Dit punt heeft vooral betrekking op de ‘looks’. Er is niets mis met een opvallend, pittig kleur in je interieur of een exotische houtsoort maar probeer over het algemeen om meer trendgevoelige zaken in accessoires over attributen te laten terugkomen. Op die manier hou je ook rekening met het feit dat je eigen smaakpatroon kan wijzigen en voorkom je het ‘beu gekeken’ zijn op bepaalde zaken in je interieur.

 

Door rekening te houden met deze factoren zal je tot een meer evenwichtig interieurontwerp komen: niet alleen esthetisch top maar ook functioneel en duurzaam bedacht.

Zit je zelf met ontwerpvragen rond jouw interieur? Neem gerust contact (link site) op voor vrijblijvend advies – we helpen je graag verder.

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.