Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Hoe energie besparen in de keuken?

Siemens glassdraftair

| Delen via: 

We spenderen dagelijks heel wat tijd in de keuken. Gezien de huidige situatie op het vlak van energie, kan het zeker geen kwaad om ook in de keuken wat bewuster om te gaan met energie. Met deze praktische tips, kan je alvast heel wat energie besparen. Aan de slag!

 

Sluit de koelkast of diepvries telkens goed na opening

Een koelkast of diepvries die niet goed gesloten is, is een serieuze energievreter. In open toestand verbruikt een koelkast gemakkelijk het dubbele van een koelkast in gesloten toestand. Houd dit in gedachten wanneer je de volgende keer uitgebreid de tijd neemt om de koelkast te verkennen en bespaar energie.

Ontdooi je etenswaren ruim op voorhand

In plaats van je etenswaren in de microgolf op te warmen of te ontdooien, haal je ze beter lang genoeg op voorhand uit de koelkast of diepvries. Naast minder energieverbruik, zal dit de smaak ook ten goede komen.

Vermijd energieverlies tijdens het koken

Heb je een vitrokeramische kookplaat of eentje op gas? Probeer energieverlies dan zoveel mogelijk te vermijden. Schakel je kookplaat tijdig uit en – indien in werking – gebruik je kooktijd verstandig: laat de plaat niet zomaar aanstaan.

Koken op inductie is sterk aanbevolen als je echt energie wil besparen. Kortere kooktijden zorgen al snel voor een substantieel verschil in verbruik en gerechten die sneller klaar zijn. Er is al snel een verschil van zo’n 20 à 30% in stroomverbruik ten opzichte van een vitrokeramische kookplaat.

Bespaar energie met je vaatwasser

Heel wat hedendaagse vaatwassers beschikken over een eco-programma. Dit programma duurt wat langer dan de gemiddelde vaatwascyclus maar bespaart je ook heel wat energie.

Daarnaast is het ook nuttig om de vaatwasser zo goed mogelijk te vullen. Je verliest veel energie door telkens maar een halfvolle vaatwasser te laten draaien.

Verder kan het ook nuttig zijn om rekening te houden met piek- en daluren bij het activeren van de vaatwasser. Met de moderne (app-)technologie is het ook mogelijk om je vaatwasser uitgesteld of vanop een afstand te activeren.

Energiezuinige keukenverlichting

Net als andere ruimtes in huis, dien je ook in de keuken bewust om te gaan met verlichting. Zorg voor energiezuinige lichtbronnen (ledverlichting) en schakel deze uit wanneer je de kamer of ruimte verlaat. Ledverlichting verbruikt niet alleen minder, het gaat ook veel langer mee.

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.