Heerlijk, een nieuwe keuken. Koken, tafelen en napraten voelen plots helemaal anders aan. Het liefste wil je zo lang mogelijk genieten van dit nieuwe keukengevoel. Een frequent onderhoud van je keukentoestellen draagt hiertoe bij. Maar hoe vaak moet je je keukenapparaten nu onderhouden, en hoe gaat dat precies in z’n werk? Lees hieronder het advies van ACK Beter Wonen.
Schoonmaak na gebruik en periodiek onderhoud
Keukenapparatuur bestaat in verschillende soorten en maten, met al evenveel functies. Je kan je keuken uiteraard naar wens uitbreiden met keukentoestellen. Wat het onderhoud ervan betreft, focussen we ons in dit artikel op de vijf basiskeukentoestellen die in de meeste gevallen ook ingebouwd worden: de kookplaat, de afzuigkap, de oven, de koelkast en de vaatwasmachine. Elk van deze toestellen vereist na verloop van tijd een onderhoudsbeurt. Afhankelijk van je gebruik, kan dit ook om een dagelijkse reiniging gaan. Hieronder vind je essentiële info over het onderhoud van deze vijf keukentoestellen. Voor concrete tips en specifieke informatie, kan je doorklikken op het keukentoestel in kwestie:
- Kookplaat – We onderscheiden elektrische kookplaten (vitrokeramisch en inductie) en kookplaten op gas. Naargelang het type van kookplaat, zal de wijze van onderhoud verschillen. Echter, voor alle soorten van kookplaten geldt dat je aangekoekte etensresten of overgelopen vloeistoffen niet mag verwijderen met een mes of een ander scherp voorwerp. Dit doe je het best met een glasschraper of een speciale krabber. Zo’n schraper is bij veel toestelmerken te verkrijgen als accessoire. Ook raden we af om schuursponzen of schurende middelen te gebruiken bij het schoonmaken van je kookplaat.
- Afzuigkap – Het onderhoud en de te reinigen onderdelen verschillen naargelang het type en merk van afzuigkap (recirculatie, met ingebouwde of externe motor). We raden aan om zeker maandelijks de vetfilters van je afzuigkap te reinigen. De binnenzijde en het motorblok mag je minder frequent ontvetten. Recirculatiedampkappen hebben naast vetfilters ook koolstoffilters. Deze filters moet je periodiek vervangen. In bepaalde gevallen kunnen ze ook gereinigd worden (regeneratie).
- Oven – De manier waarop je je oven reinigt, hangt af van het soort oven dat geïnstalleerd is in jouw keuken. Zo onderscheiden we zelfreinigende ovens (pyrolyse), ovens die gedeeltelijk zelfreinigend werken en ovens die je manueel moet reinigen. Je kijkt best even in de handleiding of de roosters van je oven in de vaatwasmachine kunnen. Is er een lampje kapot in de oven? Dan kan je dit meestal eenvoudig zelf vervangen.
- Koelkast – De koelkast is een toestel dat vooral periodiek onderhoud nodig heeft. Ongeacht het merk of het type van koelkast, kan je de binnenruimte het best reinigen met vochtige doek en wat afwasmiddel. Als je een Amerikaanse koelkast hebt (namelijk een zijdelingse combinatie van een koel- en vriesgedeelte), dien je eveneens het vriesgedeelte te ontdooien en schoon te maken. Is je Amerikaanse koelkast uitgerust met een water- en/of ijsdispenser? Het onderhoud van dit onderdeel kan gebeuren door het waterfilter te vervangen en de waterleiding te ontluchten (indien de koelkast aangesloten is op de waterleiding) of door het waterreservoir schoon te maken (indien de koelkast niet is aangesloten op de waterleiding).
- Vaatwasmachine – Sommige delen van je vaatwasmachine dien je frequent te reinigen. Dit zijn bijvoorbeeld de filters en de deurrubbers. De sproeiarmen kan je maandelijks of tweemaandelijks ontstoppen en reinigen. De binnenkant van je vaatwasser ontvetten en ontkalken kan je jaarlijks doen. Voor regio’s met een hoog kalkgehalte in het water (bijvoorbeeld 35 tot 43 Franse graden in Oost-Vlaanderen), bevelen we aan om zowel zout als spoelmiddel apart toe te voegen.
Andere zaken om rekening mee te houden
Om de duurzaamheid van je nieuwe keuken te vergroten, zijn er nog een aantal andere zaken die we vanuit onze ervaring als keukenspecialist graag adviseren:
- Losse toestellen – Plaats geen losse toestellen zoals een koffiezetmachine, waterkoker of stoomstrijkijzer onderaan in de kast of in een hangkast. De hete stoom die uit deze apparaten komt, kan op termijn de kasten beschadigen. Dergelijke beschadiging valt niet onder de garantie.
- Deuren en lades – Alle deuren en lades zijn 3D-regelbaar met een gewone kruisschroevendraaier. Door de werking van het hout kan het gebeuren dat de deuren en/of lades na een tijdje bijgesteld moeten worden. Het schoonmaken van deuren en lades doe je het best met schoon water en een beetje afwasmiddel.
- Vloeren – Zorg ervoor dat er niet te veel water komt bij de plinten van je keuken. De plinten en panelen worden op een rubberen profieltje geplaatst van ongeveer 6 mm. Het water mag dus zeker niet hoger komen. Breng ook eventuele schoonmakers hiervan op de hoogte.
- Werkbladen in steen en composiet – Bij de plaatsing van werkbladen in steen of composiet krijg je van de steenkapper een onderhoudshandleiding. Het is belangrijk dat je deze goed bewaart en opvolgt. Reinig je werkblad steeds met de juiste onderhoudsproducten. Daarnaast is het eveneens noodzakelijk dat je altijd een onderlegger gebruikt en hete pannen, kookpotten of toestellen niet rechtstreeks in contact laat komen met het werkblad. Dit kan namelijk verkleuringen tot gevolg hebben. Voor de garantie van je werkblad vragen sommige fabrikanten om je te registreren op hun website. We raden aan om dit zeker te doen. Zo ontstaan er nadien geen problemen wanneer je de garantie wil aanwenden
Herstelling en garantie
Is er een probleem met je keukentoestel? Dan kan je contact opnemen met de klantendienst van het merk van je toestel. Je vindt het nummer in de bijgeleverde handleiding. Er zal dan een afspraak gemaakt worden zodat een technicus je toestel kan bekijken en herstellen bij jou ter plaatse. Als het gaat om een interventie binnen de garantieperiode, toon je de eindfactuur van de keuken.
Workshops om het maximum uit je keuken te halen
Dat techniek en kookplezier hand in hand gaan, tonen we je graag tijdens onze @home-sessies. Dit zijn workshops die we speciaal organiseren om je persoonlijk te helpen je keukentoestellen in gebruik te nemen. Je hoeft dus niet urenlang door de handleidingen van je apparaten te bladeren of zelf te experimenteren. We demonsteren je graag hoe je het maximum uit je keuken kan halen.
Daarnaast organiseren wij op regelmatige basis workshops in onze toonzaal om klanten beter vertrouwd te maken met hun toestellen en nuttige tips te voorzien op vlak van onderhoud. Hou onze website en social media in de gaten voor eventuele geplande workshops.
Heb je een specifieke vraag over het onderhoud van je keukentoestellen? Wij staan voor je klaar. Je kan hiervoor steeds contact opnemen of een persoonlijke afspraak maken in onze showroom.
Natural Stone Institute: ‘Care and cleaning’
De Watergroep: ‘Waterhardheid van drinkwater’