Ben jij klaar om je keuken een volledige makeover te geven en denk je daarbij aan een keuken in L-vorm? Dan zetten wij alvast de belangrijkste zaken over een L-vormige keuken voor je op een rijtje.
Wat is een keuken in L-vorm?
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze keukenopstelling de vorm van de letter L. Ze bestaat uit twee lange zijdes die door een hoekelement met elkaar verbonden zijn. Het is dus een variatie op de klassieke hoekkeuken, maar de ene zijde is een stuk korter dan de andere. Het is een zeer praktische indeling die in vele ruimtes past ongeacht hun grootte. Dat maakt dat de L-keuken een van de populairste opstellingen is.
Waarop letten bij een L-vormige keuken?
Overweeg je een keuken in L-opstelling in jouw woning? Dan zijn er een aantal dingen belangrijk bij jouw keuze.
Kies bijvoorbeeld altijd voor een efficiënte indeling van de werkdriehoek.
Deze driehoek vormt de afstand tussen je kookzone, de koelkast en de spoelzone. Zo kan je het fornuis aan de korte zijde plaatsen samen met de koelkast die aan het uiteinde komt. Met de spoelbak aan de andere zijde van de L-keuken krijg je een ideale werkdriehoek waarin je makkelijk kan bewegen & bespaar je jezelf onnodig heen- en weergeloop binnen de keuken.
Let er ook op dat je voldoende werkruimte hebt rondom de kookplaat en spoelbak, zodat je makkelijk kan wisselen tussen voorbereidend werk en koken. Denk daarnaast ook na over de plaats van keukenapparatuur. Zorg ervoor dat de vaatwasser op een logische plaats staat zodat je niet de halve keuken door moet met de vaat.
Vind je het moeilijk de hoek van de L-keuken handig in te delen? Kies dan voor een carrousel of Le Mans plateaus.
Ga voor ‘zwevende’ keukenkastjes voor een ruimtelijk effect in je keuken in L-vorm.
Wil je apparatuur wegwerken?
Kies dan voor hoge kasten met extra veel opbergruimte.
De voor- en nadelen van een L-vormige keuken?
Het grote voordeel van een L-keuken is de grote hoeveelheid opbergruimte. In de vele onderkastjes, lades en kolomkasten kun je al je spullen makkelijk kwijt. Het is ook de ideale opstelling om op een zeer ergonomische manier te werken, doordat je de werkdriehoek op een goede manier kan benutten.
Een keuken in L-opstelling heeft eigelijk alleen één nadeel voor zeer kleine ruimtes. Als je namelijk een eettafel in de ruimte tussen de L-vorm wil zetten, valt de handige keukenindeling voor een stuk weg. Dat kan je oplossen door bijvoorbeeld met een zitgedeelte te werken waaraan je kan zitten om te eten. De keuken in L-vorm met bar heeft in sommige gevallen de vorm van een U-opstelling. De bar is dan een extra aanvulling op de L-keuken, waardoor er een bijzonder ruime, sfeervolle leefkeuken ontstaat.
In welke ruimte is een keuken in L-vorm handig?
Een L-keuken is een ideale oplossing voor zowel kleine als grote ruimtes.
Als je een grote ruimte hebt, is een L-keuken met eiland een ruimtelijke en unieke optie. Geniet optimaal van je keuken door je gasten plaats te laten nemen aan het kookeiland, bijvoorbeeld op barkrukken.
Is je ruimte wat kleiner, zorg er dan voor dat je naast je keuken in L-vorm nog minstens een open zijde hebt, anders oogt het geheel erg klein. In een lange, smalle ruimte komt deze keukenopstelling volledig tot zijn recht omdat het mooi mee loopt met de vorm van de ruimte.
Hulp nodig met het bepalen van je ideale keukenopstelling?
Bij ACK helpen we je graag met het bekijken van de beschikbare ruimte en het opstellen van een plan of ontwerp. Neem snel contact op!
PS: meer inspiratie nodig? Duik dan even met ons in de keukentrends van 2024!