Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

7 trends voor keuken en interieur in 2024

Ook in 2024 zien we dat de keuken van een louter functionele ruimte naar een stijlvolle, innovatieve en veelzijdige omgeving transformeert. Technologische integraties en een hernieuwde focus op duurzaamheid zijn elementen die in de keukentrends voor 2024 terugkomen.

Peter Temmerman, zaakvoerder van ACK Beter Wonen, geeft zijn blik op de keukentrends 2024.

Foto: realisatie met zachte kleuren in een eenvoudige en strakke vormgeving. Het meubilair is gemaakt in gelakte eik.

Keukentrend 1

Rust en minimalisme staan centraal in huis

Er is duidelijk al jaren een trend merkbaar waarbij mensen op zoek gaan naar rust wanneer ze thuis komen van het (drukke) werkleven. Hierbij speelt het interieur een belangrijke rol.

Concreet zien we deze trend vertaald in 3 facetten:

 1. De cleane keuken
  Een meer gesloten opstelling waarin alles netjes opgeruimd is en niets zichtbaar blijft.
 2. Lichte en warme natuurtinten
  Het gebruik van een beperkt aantal kleuren in de keuken of interieur is een opvallende trend. We gaan meer naar lichtere (pastel-)tinten voor materiaal in combinatie met eventueel enkele warme, naturelle accenten.
 3. Strakke lijnen
  Meer en meer zien we bij de Vlaming de liefde voor een eenvoudige en rechtlijnige vormgeving, die vooral rust geeft aan de bewoners en praktisch is voor de gebruikers.

Nuttige links en tips:

Keukentrend 2

Groeiend energiebewustzijn in de keuken

Sterk stijgende (energie-)prijzen hebben het gedrag van veel mensen beïnvloed. Er worden meer bewuste keuzes gemaakt in functie van duurzaamheid en energieverbruik.


Een merkbare trend in de keukens en vooral in de toestelkeuze. Verouderde en energievretende (inbouw)-toestellen vervangen door toestellen van de nieuwste generatie kan een groot verschil maken in de portefeuille.


Om onze klanten te ondersteunen in hun zoektocht naar energiezuiniger wonen en koken hebben we een shortlist samengesteld. In dit overzicht staan inbouwtoestellen die (zeer) goed scoren op vlak van energieverbruik en tegelijk de handigste functies per toestelcategorie.

Siemens 2 in 1 kookplaat glassdraftair

Foto: Energiebewustzijn is ook in de keuken een steeds belangrijker aspect. Bewust even stilstaan bij de keuze van de toestellen kan je veel energie en centen besparen.

Nuttige links en tips:

Keukentrend 3

Aandacht voor duurzaamheid bij de materiaalkeuze

Materiaalkeuzes zijn meer en meer een rationeel gebeuren geworden waarbij naast financiële ook ecologische parameters een steeds belangrijkere rol spelen. Denk hierbij aan FSC-labeling van het gebruikte hout, de recycleerbaarheid, de ‘ecologische kosten’ bij de productie…


Anderzijds zien we dat de aandacht voor duurzaamheid zich ook vertaalt naar de typisch Vlaamse filosofie dat men een keuken aanschaft voor een levensduur van 20-25 jaar. Ook dat is duurzaam denken.


Vertrekkend vanuit die filosofie streven wij er bij ACK Beter Wonen naar om alle componenten van de keuken of het interieur af te stemmen op een zo lang mogelijke levensduur. Gaande van de scharnieren tot gebruikte plaatmateriaal en specifieke afwerking van de meubels.

Nuttige link: meer over de keuze voor FSC gecertificeerd hout kan je lezen op de website van Forest Stewardship Council®

Keukentrend 4

De slimme, verbonden keuken

We zien meer en meer ‘smart houses’ rondom ons en ook de keuken ontsnapt niet aan deze trend.


Het gebruik van apps neemt snel toe omdat ze ons (heel vaak) het leven in de keuken gemakkelijker maken.


Enkele toepassingen die reeds goed geïntegreerd zijn:

 • Een vanop afstand bediende oven
 • Een kookplaat die communiceert met de dampkap
 • De inhoud van de frigo kunnen nakijken in de winkel
 • Een timer voor kookprogramma’s altijd op zak

Verwacht wordt dat hier de komende jaren nog verschillende nieuwe toepassingen zullen gelanceerd worden.

Keukentrend 5

Mat blijft scoren

Deze trend zien we op verschillende vlakken in interieurs en keukens terugkomen in meubelmateriaal, toestellen, werkbladen, verf en vloerafwerking.

Een matte afwerking (of afwerking met een lagere glansgraad) geeft een rustiger gevoel in huis, een trend die we eerder reeds besproken hebben.

Bijkomend hebben veel matte materialen – zoals Fenix NTM- een ‘soft touch’ afwerking, wat heel aangenaam en warmer aanvoelt. Niet te vergeten in deze context is het praktische: namelijk dat je bij matte materialen minder snel (vinger)vlekken zal zien op de oppervlakte.

Foto: Toepassing van mat zwart kastmateriaal in een badkamer interieur.

Keukentrend 6

Zwarte, elegante keukentoestellen

Nagenoeg elke toestelfabrikant gaat mee in deze trend: zwart en greeploos. Less is more. Ook de reeds besproken trend rond matte afwerkingen is duidelijk merkbaar bij de nieuwe toestellen. Naast kleurgebruik zien we dat de fabrikanten toestellen steeds subtieler en eleganter proberen te ontwerpen en integreren in de keuken.

Enkele voorbeelden hiervan:

 • De ‘greeploze oven’ van Miele
  Oven Miele
 • De glassairdraft van Siemens
  Siemens glassdraftair
 • 2 in 1 kookplaat-dampkap
 • Dampkappen die multifunctioneel ingezet worden: dampkap enerzijds, stijlvolle verlichting anderzijds, is ook een voorbeeld van stijlvolle integratie in de keuken
Combi ovens Bosch

Foto: Zwarte Bosch combi ovens met touch screen functionaliteit

Nuttige links en tips:

Keukentrend 7

Focus op gezelligheid in een multifunctionele keuken

Dat de keuken een multifunctionele ruimte geworden is, wisten we al langer. Denk aan alle mogelijke functies die een eiland kan aannemen: samen eten, het glas heffen, werken, huiswerk maken… om enkele voorbeelden te noemen.

In het hart van de woning mag het aan gezelligheid niet ontbreken. De sfeer creëren we op verschillende manieren: niet alleen door aangepaste materiaalkeuzes maar ook bijvoorbeeld door dat ene nisje, de gepersonaliseerde koffiehoek in de keuken of een aantal zwevende plankjes met persoonlijke decoratie versierd… om maar enkele opties te noemen.

Foto’s: Een persoonlijke toets geeft een unieke toets aan de keuken of het interieur.

Nuttige links en tips:

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.