Er bestaan fornuizen in allerlei verschillende formaten die bovendien telkens weer ingedeeld zijn in verschillende kookzones. In de meeste Vlaamse huizen wordt grotendeels op een elektrisch- of gasfornuis gekookt. Maar wist je dat er 2 verschillende vormen van elektrisch koken bestaan ? We informeren je in dit artikel graag over het verschil tussen inductie of vitrokeramische kookplaten.
Inductie of vitrokeramisch: de vitrokeramische kookplaat
Waarom vitrokeramisch?
- Budgetvriendelijker als de inductie-kookplaat
- Bij opwarming verschijnen de typische ‘rode bollen’. De rode bollen maken duidelijk dat een bepaalde kookzone actief is en vormt op die manier een extra veiligheid tegen verbranding
- Een keramische kookplaat is heel gemakkelijk te onderhouden
Opmerkingen:
- Verbruiken in verhouding meer energie als een inductie-kookplaat
- De platen van een keramisch vuur warmen in vergelijking trager op en koelen sneller af
Inductie of vitrokeramisch: de inductie-kookplaat
Waarom inductie?
- Warmt (zeer) snel op en koelt snel af. Enkel de zone onder de pan wordt verwarmd. De pan wordt verwarmd doordat het magnetisch spoel van de kookplaat dat in aanraking komt met de onderkant van uw pan. Vergelijk het met de warmte die ontstaat bij het tegen elkaar wrijven met de handen.
- Een serieuze energie-besparing op lange termijn (doordat enkel de zone onder de pan verwarmd wordt). U bespaart hier ongeveer de helft in vergelijking met een vitrokeramisch fornuis.
- Veilig: denk aan gezinnen met kinderen. Doordat inductiefornuizen snel afkoelen neemt het gevaar voor verbranding sterk af.
Opmerkingen:
- Potten en pannen dienen voorzien te zijn van magnetische bodem opdat deze zouden functioneren op een inductiefornuis
- Een inductie-kookplaat kost in verhouding meer als een vitrokeramische kookplaat