Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Logo ACK - Beter Wonen

Praktische tips voor onderhoud van je spoelbak in RVS of Fragranite (gekleurd)

Onderhoud spoelbak in RVS of Fragranite - ACK Beter Wonen

| Delen via: 

Kriebelt het om een lenteschoonmaak te houden in je keuken?

Het onderhouden / schoonmaken van de spoelbak is een veelvoorkomend gespreksonderwerp bij onze klanten in de toonzaal. Vandaar dat we graag enkele tips en richtlijnen willen meegeven om je spoelbak in goede conditie te houden. Als klant kan je uiteraard ook steeds in onze showroom terecht voor advies.

We geven algemene tips, maar ook specifieke aandachtspunten mee afhankelijk van het materiaal: RVS (inox) of Fragranite (gekleurde spoelbakken). Beide materialen zijn kwalitatief en duurzaam, maar worden net op een andere manier onderhouden om tot hun recht te kunnen komen.

 

Algemene richtlijnen voor het onderhoud van spoelbakken in de keuken

  1. De meeste bakken kunnen dagelijks gereinigd worden met een zacht reinigingsmiddel (type Dreft / afwasmiddel) en water. Spoel telkens na met voldoende zuiver water & droog nadien alles af.
  2. Gebruik telkens de zachte kant van de spons bij reiniging.
  3. Kalk in het water kan zorgen dat er zich sneller aanslag vormt op de spoelbak. De mate waarin dit voorkomt, is streekgebonden en hangt af van de hoeveelheid kalk dat er in het leidingwater zit. Preventief kan dit voorkomen worden door telkens de spoelbak droog te wrijven na gebruik. Anderzijds kan je ook nadien met toevoeging van een deel azijn de kalkaanslag verwijderen. Laat wel voldoende tijd tussen de behandeling en het naspoelen aangezien dit enkele uren moet kunnen intrekken op de vlek(ken).
  4. Laat matjes, vorken, messen en andere metalen voorwerpen niet te lang (ongewassen) in de spoelbak liggen om hardnekkige resten en vlekken te vermijden.
  5. Voor specifieke onderhoudsproducten, zowel voor RVS als Fragranite, verwijzen wij je graag door naar het overzicht onderhoudsproducten van het merk Franke.

 

Onderhoudstips & aandachtspunten voor RVS (inox) spoelbakken

Hoe onderhoud je een RVS spoelbak en kraan - ACK Beter Wonen

RVS heeft een niet-poreus oppervlak wat zeer makkelijk te reinigen is en bestand is tegen vlekken, roest en zuren.

Het is normaal dat er na verloop van tijd krassen ontstaan op het oppervlak. Dit is eigen aan het materiaal RVS. Heel fijne krassen kunnen soms nog gepolijst worden met een specifieke reinigingspasta (voor meer info, zie de link naar onderhoudsproducten hieronder). De reinigingspasta kan ook aangebracht worden vóór het eerste gebruik van de spoelbak, om deze extra hard te doen blinken.

Wat je absoluut moet vermijden bij RVS-spoelbakken, is bleekmiddel. Dit kan namelijk het oppervlak aantasten en lelijke vlekken achterlaten.

Voor specifieke onderhoudsproducten van het merk Franke, verwijzen we u graag door naar hun site & shop.

 

Onderhoudstips & aandachtspunten voor Fragranite

Zwarte kraan en spoelbak in zwart fragranite - ACK Beter Wonen

Doordat Fragranite spoelbakken gekleurd zijn, kan het zijn dat bepaalde (kalk)aanslag sneller zichtbaar is op de spoelbak, zeker bij donkere spoelbakken. Ook hier geldt dat de meeste vlekken en aanslag met een mild reinigingsmiddel verwijderd kunnen worden. Vergeet achteraf niet na te spoelen met zuiver water en het oppervlak te meteen te drogen voor het beste resultaat.

Een handige manier waarop je je spoelbak ook kan reinigen: vul de spoelbak met warm water, voeg een vaatwastablet toe en laat een nachtje inwerken.

Hou rekening met het feit dat als je langere tijd je spoelbak niet reinigt, de vlekken hardnekkig kunnen zijn en moeilijk te verwijderen. In bepaalde gevallen zat je de aanslag dan pas na meerdere reinigingsrondes weg krijgen.

Door metalen potten of pannen op het oppervlakte te verschuiven kan er zogenaamde ‘metaalafzet’ ontstaan op het oppervlakte van de spoelbak. Deze afzet kan verwijderd worden, maar wees hier erg voorzichtig mee.

Gebruik geen bleekmiddel, chloor of zuren op de spoelbak – dit kan het oppervlakte aantasten.

 

 

Extra tips nodig voor het onderhoud van je keuken?

Uiteraard is je spoelbak niet het enige element in je keuken dat je zal onderhouden als je aan je lenteschoonmaak begint. Gelukkig hebben we onder onze Wooninspiratie tal van andere artikelen staan om je op weg te helpen met het reinigen van je keukentoestellen, werkbladen en meer.

Mocht je toch nog met vragen blijven zitten, aarzel dan niet om ons te contacteren of langs te komen in onze showroom!

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.