Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Keramische werkbladen in de keuken: voordelen & onderhoud

| Delen via: 

Keramiek is als materiaal voor werkblad- en muurbekleding enorm populair geworden in hedendaagse keukens. Dat succes valt te verklaren door verschillende factoren. Denk onder meer aan de duurzaamheid, hittebestendigheid en – niet onbelangrijk in een keuken – de vlekbestendigheid.

In dit artikel verduidelijken we enkele voordelen van keramiek. We geven ook nuttige tips voor het (weinige) onderhoud ervan. 

Voordeel 1: vlekbestendig

Keramiek is een steensoort die aan een heel hoge temperatuur gebakken wordt en onder hoge druk wordt samengeperst tot een plaat. Dit proces zorgt ervoor dat het materiaal een gesloten structuur heeft (in tegenstelling tot veel natuurstenen). Die gesloten structuur zorgt ervoor dat vlekken niet in het materiaal kunnen dringen. Gelet op welke producten en ingrediënten we allemaal gebruiken in de keuken – denk maar aan groenten, koffie, thee, azijn – is die vlekbestendigheid een zeer interessante eigenschap.

 

Voordeel 2: hittebestendig

Over het algemeen heeft keramiek een zeer goede hittebestendigheid en is het ook stabiel naar temperatuurschommelingen toe. Die hittebestendigheid valt onder andere te verklaren door het hoge smeltpunt van keramiek. Het gaat niet snel verkleuren of vervormen onder invloed van hitte. Toch adviseren de meeste producenten van keramische werkbladen om – uit voorzorg – een onderlegger te gebruiken als je bijvoorbeeld een metalen pot op het werkblad plaatst. Dit vooral omdat metaal op keramiek (hard op hard) eventuele strepen kan veroorzaken.

 

Voordeel 3: onderhoudsvriendelijk

Aangezien keramiek een gesloten structuur heeft, is het niet nodig om deze steensoort te impregneren. Integendeel. Je creëert zo een (ongewenste) extra laag op de steen die lastig is om te verwijderen. Voor dagelijks onderhoud adviseren wij een zacht (PH-neutraal) schoonmaakmiddel of afwasproduct. Bij hardnekkige vlekken kan een vlekkenstopper gebruikt worden die geschikt is voor keramische werkbladen. Vragen hierover? Neem gerust contact op.

 

Aandachtspunt keramiek

De hoge densiteit/sterkte van keramiek maakt het materiaal kwetsbaarder voor punt- of stootbelasting. Let daarom goed op met scherpe en zware voorwerpen die op de steen zouden kunnen vallen. Omwille van deze reden wordt de spoelbak soms in vlakbouw geplaatst bij keramiek. Hierbij vormt de rand van de spoelbak een geheel met het werkblad. Zo zijn de randen van de steen beter beschermd. Ook kookplaten kunnen in vlakbouw afgewerkt worden in een keramische steen.

Kookplaat met vlakbouwafwerking in een keramisch werkblad

Besluit

Keramiek is meer en meer gegeerd in de keuken, voornamelijk omdat het gemakkelijk te reinigen is en door de gesloten structuur van het materiaal ook bestand is tegen hitte en vlekken.

In onze toonzaal te Zottegem kan je het materiaal voelen en ervaren. Kom dus zeker eens langs! We vertellen je in een persoonlijk gesprek graag nog meer over keramiek en maken de vergelijking met andere materialen.

Neem contact op of maak een vrijblijvende afspraak in onze showroom.

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.