Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Hoe vind je de gepaste keukenopstelling?

keukenopstelling van moderne keuken in laminaat met strak inox werkblad & spoelbak

| Delen via: 

De keuken wordt niet zomaar het hart van een woning genoemd. Het is de plek in huis waar we vaak de meeste tijd doorbrengen – koken, eten, gezellig natafelen, werken, lezen, noem maar op. Een keuken op maat van je omgeving en eigen voorkeuren zorgt ervoor dat je ook op lange termijn het maximum uit je keukenruimte kan halen. Het inrichten van je nieuwe keuken kan daarom een hele uitdaging vormen. Factoren zoals de beschikbare ruimte en de vaste objecten zijn immers bepalend voor je keukenopstelling. Hoe begin je nu aan een keukenopstelling die voor jou werkt? Bekijk hieronder 6 concrete tips, handvaten die jou al heel wat op weg helpen.

Tip 1: Respecteer de keukendriehoek

De keukendriehoek is de verbinding tussen de 3 voornaamste werkplekken in de keuken: de spoelzone, de kookplaat en de koelkast. Zorg ervoor dat deze zo dicht mogelijk bij elkaar liggen om overbodige loopafstanden te vermijden. De keuken is een werkplek. Het is bijvoorbeeld onpraktisch als je spoelzone zich in de ene uithoek van de keuken bevindt terwijl je koelkast aan de andere kant staat. Door rekening te houden met de keukendriehoek, kan je efficiënter te werk gaan in je keuken.

 

Tip 2: Neem de beschikbare ruimte (m²) onder de loep

Indien jouw beschikbare ruimte erg beperkt is, zal je de keukenopstelling hieraan moeten aanpassen en kan je bijvoorbeeld met een I-opstelling aan de slag gaan. Bij zo’n I-opstelling liggen de spoelzone en kookzone naast elkaar – bijvoorbeeld tegen de muur – ingericht om op die manier plaats te besparen. Zorg waar mogelijk wel dat je minimaal 30 cm links en rechts van de kookplaat en spoelbak hebt zodat je vlot kan bewegen met potten, kommen en pannen.

Keukenopstelling met werkeiland dikfineer eik en graniet

Beschik je over een eerder lange, ondiepe ruimte? Dan kan je misschien een werkeiland overwegen. Zo’n werkeiland hoeft geen 1m of 1m10 diep te zijn zoals een ziteiland. Het geeft je bovendien wat extra comfort bij het voorbereidingswerk in de keuken.

 

Tip 3: Hou rekening met de vaste objecten in de keukenruimte

Ook de vaste objecten (ramen, deuren, eventueel schouw, ventilatievoorzieningen en andere) spelen een rol bij het kiezen van jouw keukenopstelling. Zo is het bijvoorbeeld niet aangewezen om je kookzone in de buurt van een groot raam in te richten omwille van de damp en het kookvocht dat in deze zone ontstaat.

Bij een binnendraaiende deur – een deur die draait richting de kant van de keukenruimte – is het goed om wat ademruimte te creëren rond de deurzone zodat een vlotte doorgang mogelijk is. Zit je met een draaikiepraam aan het spoelgedeelte? Dan kan je bijvoorbeeld een vensterkraan overwegen. Dat is een kraan met een neerklapbare uitloop.

 

Tip 4: Denk aan de technieken in de keukenruimte en eventuele aanpassingen hiervan

Deze tip is vooral belangrijk als je renovatieplannen hebt. Bij een nieuwbouw worden de technische plannen voor de ruimte immers opgemaakt in functie van de uiteindelijke keukenopstelling.

Als je de keukenopstelling grondig wenst te veranderen, zal dit mogelijk ook aanpassingen op vlak van technische voorzieningen met zich meebrengen, zoals de aansluiting van water en elektriciteit. Voor een vlot projectverloop en een correcte budgettering is het raadzaam om op voorhand al goed in kaart te brengen welke wijzigingen noodzakelijk zijn.

Bepaalde keukenrenovatiewerken zijn ingrijpender en vereisen ook aanpassingen aan de vloer of het plafond. Het is een goed idee om voordien al de omvang van je keukenproject te omlijnen.

 

Tip 5: Voorzie voldoende ruimte voor het zitgedeelte

Als je ook graag een zitgedeelte in je keuken wil verwerken, is het uit praktische overwegingen aan te bevelen om voldoende ruimte te voorzien hiervoor. Een volwassen persoon heeft minimaal 60 cm aan beschikbare breedte nodig om comfortabel te kunnen zitten aan tafel. Over het zitgedeelte dient dus ook goed nagedacht te worden in functie van de totale keukenruimte.

 

Tip 6: Durf af te wijken van algemene opstellingen

Bij het bepalen van jouw keukenopstelling kunnen de standaard keukentypes zoals L-keuken, U-keuken, I-keuken, G-keuken, enz. eventueel ondersteuning bieden. Dit zijn echter algemene opstellingen die niet echt aangepast zijn aan jouw unieke ruimte. In de praktijk zien we in veel keukenontwerpen dat het eindresultaat vaak een combinatie of aangepaste versie van de standaardopstellingen is.

Afwijken van een standaardopstelling kan juist heel verrijkend zijn. Het schenkt je de mogelijkheid om de zogenaamde keukendriehoek te respecteren en je beschikbare ruimte optimaal te benutten – en laat dit nu net de grootste kracht van maatwerk zijn.

 

Wil je je graag vrijblijvend persoonlijk laten adviseren bij jouw keukenopstelling? Neem contact op of maak een vrijblijvende afspraak. We bespreken graag jouw keukenideeën in onze toonzaal of bij jou thuis.

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.